Milieuvereniging Dryade gaat in beroep tegen verbreding Brusselse Ring: “Plannen houden geen rekening met natuur en klimaat”

Milieuvereniging Dryade start een beroepsprocedure bij de Raad van State  tegen de uitbreiding van de van de Brusselse Ring. Het ruimtelijk uitvoeringsplan voor het noordelijk tracé voorziet in een verbreding van 3 naar 4 rijstroken. Dat zal extra verkeer aantrekken en zorgen voor een hogere uitstoot van stikstof en broeikasgassen. Nu al zijn de omliggende natuurgebieden overbelast. Door de plannen krijgen ze nog meer stikstof te slikken. Bovendien hypothekeert de verbreding de Vlaamse en federale klimaatambities.

Over de verkiezingen getild

De Vlaamse regering nam op het einde van de voorbije legislatuur het stikstofdecreet aan. In haar adviezen toonde de Raad van State zich hierover bijzonder kritisch. Maar de Vlaamse regering schoof deze bedenkingen aan de kant en keurde nog voor de verkiezingen op basis van het decreet een aantal belangrijke projecten goed, waaronder de uitbreiding van de Ring. Het lijkt erop dat de Vlaamse regering zo wilde vermijden dat de verkiezingen over stikstof zouden gaan.

Op het bord van de nieuwe regering

Door beroep in te dienen tegen de verbreding van de Ring, wil Dryade stikstof en klimaat opnieuw op de politieke agenda zetten. “We roepen de nieuwe regering op het stikstofdecreet te herschrijven in lijn met de opmerkingen van de Raad van State. Enkel zo kan ze juridische zekerheid bieden voor nieuwe projecten.”, zegt Dries Verhaeghe, directeur van Dryade.

Ook op klimaatvlak was de vorige regering onvoldoende ambitieus. Het Klimaatarrest van 30 november 2023, dat een daling van 55% uitstoot ten opzichte van 1990 oplegt, bleef zonder gevolg. Projecten die voor extra broeikasgassen zorgen, werden toch vergund. Ook de verbreding van de Ring hypothekeert de Vlaamse en federale klimaatambities.

Sluipverkeer bestrijden

Dryade is niet tegen de herinrichting van de Brusselse Ring. Zo onderschrijft de organisatie de doelstelling om het sluipverkeer uit de omliggende gemeenten via de Ring te sturen. Maar de verbreding mag niet ten koste gaan van de omliggende natuurgebieden en het klimaat. Het valt te betreuren dat de Vlaamse regering naliet de kilometerheffing te onderzoeken in het planningsproces aangezien zo’n heffing het aanzuigeffect kan vermijden.  

Crowdfunding

In samenwerking met de Brusselse stadsverenigingen Inter-Environnement Bruxelles (IEB) en BRAL loopt de crowdfunding “Stop verbreding Brusselse Ring”. De teller staat op 1.200 euro en er wordt gemikt op 4.000 EUR. Steun onze strijd en stort op: www.dryade.info/brusselsering