Dryade trekt, samen met ClientEarth en 13 NGO’s, opnieuw naar de rechtbank tegen de pogingen van INEOS om Europa’s grootste plasticproject te bouwen in de haven van Antwerpen.
Het doel van het project is om fossiel gas, voornamelijk geïmporteerd uit de VS, te verwerken om ethyleen te produceren – een belangrijk bestanddeel van plastic.
De milieugroeperingen zijn gedwongen om opnieuw een rechtszaak aan te spannen tegen de goedkeuring van het project door het Vlaamse Gewest, nadat het gewest haar eerdere vergunning onverwachts had ingetrokken en vervolgens onmiddellijk een nieuwe goedkeuring verleende.
Na de invoering van het nieuwe Stikstofdecreet besloot het Vlaamse Gewest om het Britse bedrijf een nieuwe vergunning te verlenen, waarvan ze zeiden dat dit de “juridische zekerheid” vergrootte.
In de nieuwe rechtszaak stellen de organisaties dat het intrekken van de vergunning door het Vlaamse Gewest rechtsmisbruik uitmaakt – wat betekent dat ze haar bevoegdheid oneigenlijk gebruikte.
De rechtszaak stelt ook dat INEOS er opnieuw niet in is geslaagd om de autoriteiten volledig te informeren over de werkelijke impact van de ontwikkeling op mensen, natuur en het klimaat – niet alleen in het gewest, maar over de hele waardeketen.
Namens de coalitie van NGO’s stelt Dries Verhaeghe, jurist bij Dryade: “De autoriteiten in Vlaanderen gebruiken alle trucs die ze kennen om petrochemische giganten zoals INEOS tegemoet te komen. Het is duidelijk waar hun loyauteit ligt – niet bij de gezondheid van hun burgers, of de toekomst van onze planeet. Het plasticproject van INEOS roept aanzienlijke milieu- en juridische zorgen op. We zullen opnieuw naar de rechter gaan om ervoor te zorgen dat het wordt gestopt.”
De zitting in de zaak zou volgend jaar kunnen plaatsvinden, met kort daarna een uitspraak.